Датчани поискаха компенсация заради страничните ефекти от ваксините срещу Ковид

blank
Кадър: bTV
- Реклама -

Около 37 души от Дания са поискали обезщетение заради неблагоприятните последици, които, според тях, са претърпели след получаване на ваксина срещу Covid-19, съобщават от RT

Повечето случаи са свързани с ваксината на AstraZeneca, която страната е спряла да използва. Общо 29 души са подали молба за компенсация заради страничните ефекти, причинени от британско-шведската ваксина, преименувана миналият месец на Vaxzevria. Други 8 души са поискали обезщетение във връзка със страничните ефекти от ваксината на Pfizer.

Нежеланите реакции, цитирани в приложенията, варират от лека треска и дискомфорт до такива екстремни състояния като парализа, кръвни съсиреци, спонтанен аборт и дори смърт.

- Реклама -

В Дания пациентите имат право на финансирани от държавата компенсации, ако страдат от редки или тежки неблагоприятни странични ефекти от каквито и да било лекарства. Близките на починали пациенти също могат да получат обезщетение.

„Почти няма лекарства без странични ефекти. Ето защо в Дания имаме предпазна мярка, която компенсира пациентите, засегнати тежко от тях“ заяви директорът по Компенсацията на пациентите Карън-Ингер Баст.

Тя също така призова и другите хора, страдащи от странични ефекти също да изложат своите оплаквания. Тя обаче предупреди, че здравословните проблеми трябва да са сериозни, за да се получи обезщетение.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова

- Реклама -