Честваме 200 години от рождението на Георги Сава Раковски

Днес честваме 200 години от рождението на Георги Сава Раковски. 

Специални събития ще има в редица български градове.

В Пловдив ще бъдат открити две изложби за живота и делото на Раковски с тържествено честване и военна церемония. Тържествен ритуал ще има и пред паметника на революционера в родния му град Котел. В София ще бъдат поднесени цветя и венци пред бюст-паметника на Раковски в Борисовата градина.

Рожденото име на революционера е Съби Стойков Попович. Правилното произнасяне на фамилията Раковски е с ударение на „а“, защото идва от родното село на бащата на Раковски – Рàково, сливенско. По-късно се преименува на Сава Стойков Попович, но е известен като Георги Рàковски.

Той е един от основоположниците на модерната българска политическа мисъл, армия, дипломация и държавност.

Раковски е първият идеолог и организатор на националноосвободителното движение в България и е негов ръководител през първите десет години. Като идеен вдъхновител на четническото движение, той не само поставя началото на организираното националнореволюционно движение, но го издига на нов, още по-висок организационен етап. Неговият богат опит и теоретична дейност са използвани от следващото поколение български революционери в лицето на Васил Левски и водачите на Априлското въстание от 1876 година.