Задържаха кандидат-депутати за купуване на гласове

260

Прокуратурата даде брифинг във връзка с неутрализиране на престъпна група за предлагане на имотни облаги с цел склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

Установени са групи, които са се занимавали с различна престъпна дейност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които в навечерието на изборите са търсили различни начини и схеми, чрез предлагането на имотни облаги, да осигурят гласове.

За първи път са запорирани около 425 000 лв. При извършени претърсвания и изземвания са иззети суми в различни валути в размер на над 383 000 лв. Или общо над 800 000 лв. не са включени в опитите за изборната търговия.

В Софийска градска прокуратура към момента са образувани четири дела. В тях имат участие лица, които са с имунитет в качеството си на кандидати за народни представители.

„Става въпрос за петима души, които са били кандидати за народни представители. От тях двама към момента са задържани до 72 часа. Един е с мярка за неотклонение „подписка“, а останалите също са с мярка „задържане под стража“ и са потвърдени и на втора инстанция“, обясни Илиана Кирилова, административен ръководител на Софийска градска прокуратура.