Българска следа в Лондон: Килими тъкани в Костандово красят Бъкингамския дворец (СНИМКИ)

470

Български килими, тъкани във фабрика в Костандово, красят Бъкингамския дворец, Версайския дворец и домът на Мик Джагър. Това научаваме от публикация във Фейсбук групата „Любопитни факти и открития“.

Костандово е малък град в община Ракитово. Фабриката, обаче, разполага с най-големият стан в цяла Европа, на който могат да се тъкат килими с площ до 140 кв.м.

Всички килими са тъкани ръчно, от 100% истински материали и багрила. Направата на един килим отнема няколко месеца и уменията на дузина сръчни ръце, изпод които излизат чудни творения. Цената за изработка е 300 евро на кв.м.

Британското кралско семейство всяка година си поръчва по един килим от Костандово.

„Най-престижната работа беше, когато взехме поръчка за изпълнението на приемната на кралица Виктория. На килима имаше табела „Произведено в България“, която е била жестоко обсъждана и атакувана, че това не може да се направи в България.Това е подхранвано от съпруга на кралица Елизабет. Филип е грък, който казал, че е от тази част на Европа и там не може да се направи такова нещо. Преди да предложат килима на нас, са го предложили на 4-5 фирми, които като са разбрали за какво става въпрос – отказали“, обяснява собственикът Нино Парпулов.

След английската кралица, и рок легендата Мик Джагър също е избрал българските килими.

„Изуми ме коментарът в едно списание, на което попаднах случайно. Казал е, че когато се развежда, дава всичко, но килимите си остават за него. Внучката на Чърчил също даде два килима поръчка. Тони Блеър – за приемната на Даунинг Стрийт“, допълва собственикът на фабриката.

А една от работничките споделя:

„30 години съм килимарка, най-трудният килим ми е Наполеона да го работя. Защото там се работи с 80 цвята“ и допълва, че няма по-голяма гордост от това собственият ти килим да краси най-известните дворци в Европа.

„Ако имам такъв шанс да отида и да видя каквото сме изработили, да е постлано там, ще се гордея много и ще се радвам, че съм дала от себе си нещо, да стъпят хората на нашите килими.“

В Костандово са правени и килими за замъка Алнуик, в който са заснети част от снимките на Хари Потър.

снимка: Facebook/“Любопитни факти и открития“/ Pavlina E.
снимка: Facebook/“Любопитни факти и открития“/ Pavlina E.
снимка: Facebook/“Любопитни факти и открития“/ Pavlina E.