Мустафа Карадайъ: Ако ГЕРБ и БСП предложат кабинет, ние няма да го подкрепим (ВИДЕО)

127

ДПС даде първия си брифинг след окончателното обявяване на резултатите. 

„Днес Централното оперативно бюро на ДПС проведе първото си заседание след последните избори. Нашата оценка е, че ДПС постигна много добър резултат на тях. Партията ни е единствената от последното Народно събрание, която увеличи своя резултат на тези избори, докато другите две основни партии ГЕРБ и БСП загубиха над 300 000 едната, над 450 000 – другата или 20 и съответно – 37 мандата. ДПС увеличи своите гласове с над 20 000, а мандатите си – с над 4”. Това заяви на брифинг лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„ДПС не загуби нито един мандат от тези, които имаше в предишното Народно събрание”, каза още той.

„Политическата ни оценка е, че българските избиратели гласуваха с желание за промяна. Потвърждаваме, че разчитаме вота им именно като такова желание за промяна”, категоричен бе той.

„Ние в ДПС започнахме промяната от себе си. Още на изборите за членове на Европейския парламент през 2019 г. слоганът ни беше „Залагаме на младите” и листата ни беше такава. На местните избори – също заложихме на тях. На тези избори отново едни от най-младите листи са на ДПС”, каза лидерът на партията. И допълни: „От друга страна, знаете, че ние имаме, а и предложихме иновативна програма за ускорено икономическо развитие на България с приоритет нови технологии и наука. Така че ние явно сме в тон и в крак с това, което заявиха с гласа си българските избиратели”.

„Бих искал да припомня словото на нашия почетен председател от 2019 г. Искам да използвам един цитат: „Програмният кабинет за ускорено и догонващо развитие е сериозен тест за това доколко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно и политическо его и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората. Да покажем, че има светлина в тунела“. Колкото беше актуална тази тема през 2019 г., толкова тя е актуална и днес“, допълни той.

„ДПС няма да подкрепи правителство на срутилите се, или още – загубилите партии – ГЕРБ и БСП. Ако предложат кабинет, ние няма да го подкрепим. България обаче трябва да участва в общия европейски дебат, който тече в момента. Затова, водени от грижата за хората и за страната, заявяваме, че бихме подкрепили кабинет на новите партии в новото Народно събрание, което да има ясни и точни цели, без да участваме в него”, посочи още Мустафа Карадайъ.

Той предложи примерни цели, сред които борбата с коронавируса и икономическите и социални мерки за подкрепа на бизнеса, Плана за възстановяване и устойчивост, подготовката на България за следващия оперативен период.

Карадайъ призова всички партии от новото Народно събрание за диалог и отговорност.

„Ако трите политически формации не успеят да реализират кабинет, от ДПС сме готови за нови избори още сега”, категоричен бе лидерът на партията.