Китайски суперкомпютърни групи влязоха в „черния списък“на САЩ, заради опасения за националната сигурност

30

Американското министерството на търговията добави седем китайски суперакомпютърни организации към икономическия „черен списък“, заради опасения за национална сигурност на страната

Това е първият ход на администрацията на Байдън, който цели да затрудни Китай при получаването на американски технологии, пишат от BBC.

Три компании и четири клона на Китайския национален суперкомпютърен център бяха добавени към черния списък на САЩ в четвъртък.

Това забранява на американските компании да изнасят технологии за групите без подходящо одобрение.

Американският търговски отдел заяви, че групите са участвали в изграждането на суперкомпютри, използвани от китайски „военни участници“, и са улеснявали  програмите за разработване на оръжия за масово унищожение.

Санкционираните групи са водещи в развитието на суперкомпютрите в Китай и са ключови играчи в плана на Пекин за самодостатъчност на чипове.

Американският министър на търговията Джина Раймондо заяви, че администрацията на Байдън ще използва „пълния обхват на своите власти, за да попречи на Китай да използва американските технологии в подкрепа на тези дестабилизиращи усилия за военна модернизация“.

Новият ход на Байдън изисква седемте китайски групи да получат лицензи за достъп до американски технологии, включително чип инфраструктури, проектирани от Intel и други производители на чипове в САЩ.

Докато черният списък забранява на американските компании да предоставят услуги и продукти на китайските фирми, той не забранява тези, които се произвеждат в съоръжения извън САЩ.

Една такава компания е TSMC. Това е базираната в Тайван компания, която се превърна в най-модерния производител на полупроводници в света.

Какво представляват суперкомпютрите?

Суперкомпютрите имат значително по-високо ниво на производителност в сравнение с обикновените. Те могат да правят милиарди изчисления в секунда.

Суперкомпютрите са съставени от хиляди свързани процесори и се използват за функции като прогнозиране на метеорологичните и климатични тенденции, симулиране на ядрени тестове и за фармацевтични изследвания.Те са необходими и за разработването на модерни оръжия като хиперзвукови ракети.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова