Внимание: Възможно е да блокират профила Ви във Фейсбук. Ето какво трябва да направите

272
Снимка: Pixabay

Социалната мрежа Фейсбук блокира потребители, които не са активирали функцията Facebook Protect. Това са допълнителните нива на сигурност, чрез които можем защитаваме акаунтите си. Компанията Meta цели да защити акаунтите на потребителите си от зачестилите кражби на лични данни

Според Мирослав Стефанов, Българска асоциация на сертифицираните етични хакери, от година и половина Meta залага все повече на киберсигурността. „Миналата седмица представи 10-фазов модел на Cyber Kill Chain. Досега съществуваше 7-фазов такъв, измислен от Локхийд Мартин. Cyber Kill Chain означава да се хване атаката в самия ѝ процес. Meta иска да защити потребителите си от зачестилата кражба на акаунти, затова и Facebook Protect е толкова важен“, обясни той пред Нова телевизия.

По думите му при липса на верификация профилът ще бъде замразен, ако не се активират допълнителните мерки за сигурност.

От своя страна експерта по сигурност Любомир Тулев заяви, че Facebook Protect е безплатна услуга, стартирала от март 2022 г. „Тя е насочена към профили, които имат голяма изложеност на аудитория – журналисти, политици, не всеки попада в нейния обсег. Целта е да се защитят тези профили – с по-сигурна парола, двуфакторна верификация. Facebook е изпратил верификация на определен кръг от хора посредством имейл, за да потвърдят своята автентичност и да добавят приятел, който да потвърди самоличността на акаунта“, посочи той. И призова за по-надеждни пароли и повече внимание към сигурността онлайн.

По публикацията работи: Пламена Сутева