Ето колко време трае имунитетът след преболедуване и ваксинация срещу Covid-19

477

Имунологът д-р Цветелина Великова от Университетската болница „Лозенец“ коменира изграждането на антитела и имунитет срещу коронавируса.

„Още в началото на пандемията, когато се говореше за възможен имунен отговор след преболедуване, се спомена за T и B лимфоцити. Известно е, че те Т лимфоцитите подпомагат B лимфоцитите, като произвеждат антитела, а в някои случаи помагат и в убиването на заразените човешки клетка с вируса. Всички изпитвания на ваксините, които досега са правени, в техните дизайни е имало изследване на включени лица по отношение на това дали изграждат клетъчен имунитет, тъй като той е изключително важен“, каза имунологът д-р Цветелина Великова в студиото на „България сутрин“.

Тя подчерта, че е важно да знаем, че за изграждането на антителата отново са необходими клетки.

„Все по-достъпни стават тестове, които са предназначени за лабораторни условия. Но едва ли ще има тестове, които ще могат да бъдат извършвани в дома на хората. Това, което имаме като резултати при преболедували лица, се знае, че при такъв клетъчен имунен отговор може да бъде установен при 90% от хората до 3 месеца след инфекция“, допълни д-р Великова.

По думите ѝ след това той започва да намалява.

„При ваксините също изследваме данните за клетъчен имунитет. Като към момента имаме данни за 6 месеца наличие на такива клетки. Количеството на T клетките се променя и това е част от динамиката на имунния отговор, когато инфекцията премине – е нормално част от тези лимфоцити да отпаднат, а друга част да останат като паметови клетки. При повторна среща с вируса нашите Т клетки ще могат да бъдат активирани отново и да подпомогнат и Б лимфоцитите, които отново да произведат необходимото количество антитела“, коментира имунологът пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров.

На въпрос дали може да изградим доживотна имунна памет срещу Ковид-19, тя отговори: „Досега опитът ни с предишни инфекции със SARS има все още установени хора след 15-16 години, които имат клетки на имунната памет на вируса, но тепърва предстои срещу коронавируса, тъй като нямаме достатъчно данни.Надяваме се, че ще може да разчитаме на дълготрайна имунна памет.“

Д-р Великова допълни, че разчитат да се постигне имунитет чрез ваксините.

По публикацията работи: Мариела Анастасова