Ген. Мутафчийски: Само за година загубихме 120 медици. Поклон пред паметта им (СНИМКИ/ВИДЕО)

299

Днес отбелязваме Световният ден на здравето

По този повод медици от цялата страна почетоха с минута мълчание паметта на загубилите живота си здравни работници в битката с Covid.

Точно в 12.00 часа лекари от различни болници в страната почетоха паметта на колегите си с включени сирени на линейките. Инициативата е на Българския лекарски съюз. Включиха се и медици от спешната помощ във Варна.

По данни на Българския лекарски съюз през изминалата година над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки са изгубили живота си, борейки се с COVID-19.

Снимка: „Нова Варна“
Снимка: „Нова Варна“

„През последната година загубихме над 120 медици в тази пандемия. Докато седяхме и отдавахме почит на нашите колеги, се досетих, че 142 са медицинските чинове, които са загинали през годините, а сега само за година са повече от 120 човека, което е изключително разтърсващо за мен“, коментира ръководителят на ВМА и НОЩ генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Искам да поздравя нашите колегите с техния професионален празник. За съжаление доста от тях загубиха битката с COVID-19 и починаха. Поклон пред светлата им памет!, заяви от своя страна и зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.