Чили отлага изборите си заради Ковид кризата

36

Сенатът на Чили се съгласи да отложи с пет седмици Конституционните си избори заради нарастващите случаи на Ковид

Първоначално изборите трябваше да се проведат в неделя, но президентът Себастиан Пинера предложи отлагането им преди седмица.

Решението на Сената все още трябва да бъде одобрено от долната камара на Конгреса.

Ако това стане, изборите за решаване на членовете на Учредително събрание, което ще пренапише конституцията,  ще се проведат на 15 или 16 май.

Кампанията също ще бъде спряна до 28 април. Предаването на законопроекта през Конгреса отне повече време от очакваното, когато опозицията оказва натиск за увеличаване на социалните мерки, за да помогне на хората да смекчат последиците от пандемията.

Сенатът обсъди предложеното забавяне заедно с множество мерки за икономическа помощ.

Но поради промени в оригиналния текст, законопроектът сега трябва да се върне в Камарата на депутатите за окончателно одобрение.

Обявявайки предложението си, Пинера заяви, че „здравето на всички жители на Чили“ е приоритет.

На 25 октомври 79% от чилийците се обявиха за промяна на конституцията, за да бъде заменена настоящата, наследена от времето на диктатурата на Аугусто Пиночет. Освен за Конституционното събрание чилийците ще гласуват и за кметове и губернатори.

Наскоро Чили регистрира нов рекорднен дневен на брой заболели от Ковид, който надхвърли 8000. Ръста на случаите е знчително много по-висок отколкото по време на първата вълна на пандемията.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова