Ето кои държави в Европа разхлабнат мерките срещу Ковид и кои ги затягат

180

В Европа започна поетапно разхлабване на противопандемичните мерки в някои страни. Други държави обаче въвеждат нови по-строги ограничения

Заарланд бе първата провинция на германия, която отмени мерките срещи Ковид.

В Португалия отварят врати средните училища, музеите и кафенетата, които разполагат с тераси.

В Дания ще отворя фризьорските салони и салоните за кранота, но само за хората, които притежават ваксинационни паспорти.

От началото на следващата седмица Великобритания планира да премине на следващ етап от разхлабването на мерките с отварянето на козметичните и фризьорски салони, фитнес залите, магазините от второстепенно значение и баровете и ресторантите с открити пространства.

В Гърция търговията на дребно възстанови дейността си, но при определен режим на пазаруване.

За да ограничи разпространението на заразата, правителството на Северна Македония въвежда от днес  полицейски час в страната. Забранява се движението на граждани в часовия диапазон от 20 ч. до 05 ч. за срок от две седмици.

Досега полицейският час на територията на страната започваше в 22:00 часа. Властите в Северна Македония затварят всички обществени заведения и фитнес зали от 7 до 20 април. Изключение ще бъде направено за заведенията на двете летища в Скопие и Охрид, които остават отворени. Забранява се провеждането на семинари, обучения и конференции.

Правителството на Косово също наложи по-строги мерки. От днес в страната се въвежда забрана за движение на гражданите от 22 до 5 часа. Преустановява се работата на заведенията за хранене, търговските центрове и фитнесите, освен ако не са на открито. Училищата също ще затворят врати. Тези мерки ще важат до 18 април, когато ще бъдат преразгледани.

По публикацията работи: Ралица Димитрова