ЦИК: Получихме писмо от омбудсмана за спешна проверка в областните администрации (ВИДЕО)

195

„Има комисии, които все още са с доста нисък процент на обработени протоколи. Това са около 5-6 РИК-ове“, обявиха говорителите на ЦИК на брифинг.

100% са обработени протоколите в следните РИК-ове: Ловеч, Кюстендил, Шумен, Сливен, Ямбол. На 99% са обработени протоколите в следните РИК-ове: Варна, Видин, Габрово, Добрич, Разград, Силистра, Смолян, РИК 24 София, РИК 25 София. В останалите районни избирателни комисии продължава приемането на протоколите от секционните избирателни комисии.

Централната избирателна комисия вече е приела всички протоколи от чужбина. „Може да гледате на тези резултати като окончателни за гласуването в чужбина“, заяви говорителят на ЦИК проф. Димитър Димитров.

100% обработен е вотът в чужбина: Почти двойна преднина на „Има такъв народ“ спрямо вторите

Днес не са пристигнали сигнали или жалби за нарушения, но минути преди брифинга, в ЦИК е пристигнало писмо от омбудсмана на България Диана Ковачева, което е адресирано до ЦИК, но е насочено най-вече към РИК-овете и към съответните общински администрации, във връзка със забавянето на предаването на изборните книжа в някои РИК-ове. Омбудсманът апелира за спешна проверка в областните администрации.

Окончателните резултати от изборите ще бъдат обявени в четвъртък.