ЦИК: Надяваме се в края на деня всички протоколи да бъдат обработени (ВИДЕО)

Централната избирателна комисия информира, че от разкритите 464 секции в чужбина, към момента са приети всички протоколи, като не са получени само от 8 секции от различни държави, включително и от САЩ. Приема и обработката на протоколите от чужбина вървят с нормални темпове.

По отношение на протоколите в страната от Секционните избирателни комисии към 11:00 часа са обработени и въведени 65% към Районните избирателни комисии. Очаква се в следващите 3 часа около 10 РИК-а да приключат с обработването и въвеждането на протоколите, като към края на деня всички протоколи да бъдат  обработени на ниво РИК и във вечерните часове да започне повторното въвеждане в ЦИК.

„Искаме да се обърнем към нашените колеги към СИК-овете. Знаем, че им е трудно, знаем, че има изчаквания, струпвания, но нека както областните управи, общинската управа и РИК-овете да информират членовете на СИК-овете за графиците, правилата и режима, по който се приемат протоколите, за да може да има едно по-голямо спокойствие. Знаем, че и днешният ден е труден и се отнасяме с голямо разбиране.“, заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева.

„Протоколите не са сложни, но са обемни, заради двата вида гласуване.“, добави тя.

От ЦИК се надяват в края на днешния ден да бъдат приети всички протоколи от секционните избирателни комисии.