Фаталните грешки при пране и как да не прецакваме дрехите си

204

Колкото и лесно да изглежда, има някои неща, които трябва да знаем, за да не съсипем дрехите си, ползвайки този вълшебен уред

Всички хора по земята сме безкрайно благодарни на изобретателя на пералнята. Благодарение на него животът ни е много по-лесен и направо приказка. С лекота и натискането само на един бутон отмятаме голяма и съществена част от домакинските задължения. Просто го натискаме, а техниката върши всичко останало.

Все пак обаче не всичко опира до бутането на дрехите в пералнята и натискането на старт бутона. Оказва се, че всички допускаме няколко скандални грешки, които съсипват както дрехите ни, така и самия електроуред, пише jenata.blitz.bg.

Не закопчавате дънките

И които и да е други дрехи с ципове. Зъбите им могат да попаднат в дрехи с по-деликатна материя и това да ги съсипе. Важно е да закопчавате всеки цип до края.

Мием много чифтове чорапи заедно

И после се чудим защо ни остава само по един от чифт. Може да ги сложите в специална мрежеста торбичка преди пране. Важно е да я опаковате добре

Слагате прекалено много прах

Колкото повече, толкова по-чисти са дрехите, си мислят повечето хора. Това обаче има два недостатъчна, на първо място прахът не е евтин и второ, тази логика хич не работи.

Измиването няма да стане по-ефективно, ако сложите повече препарат, напротив, излишната пяна само ще пречи на пералнята добре да изплакне дрехите и самия уред. Това вреди на цялата машина.

Прекалената употреба на белина

Честно казано е добре изобщо да не я добавяте, използвайки пералня, а просто предварително да накисвате дрехите в разтвор.

Ако я изсипете в пералнята и случайно е повече от нужното, то може уредът да не изплакне добре дрехите, по тях да остане от препарата, а това да предизвика дразнение на кожата.

Не разкопчавате ризите си

Циповете се закопчават, но не и ризите. Това правило не бива да бъде никога пренебрегнато, защото, ако ризи и блузи са закопчани, може да се деформират и разтегнат при прането.

Зареждане на пералната машина неправилно

Тук всичко е просто – прекалено малкото дрехи ще направят така, че уредът да работи на празен ход, а ако са прекалено много, няма да са добре измити. Поставете толкова дрехи, че между най-горната и горния край на барабана да има 10-на см.

Игнориране на етикетите на дрехите

Ако има икона на дрехата, че не трябва да се пере, а е нужно химическо чистене, то не я бутайте в пералнята. Ще я съсипете.

Сортирате само по цвят

Тъмно, светло, бяло и черно – делим ги автоматично, но е добре да делим и по структурата на плата, за да постигнем максимална чистота. Добре е да се перат дрехи със сходни материи и да не смесваме дънки и ризи.