Първи резултати от изборите: Има ли изненади?

568

Кои партии влизат в следващия парламент?

Данните са на „Галъп интернешънъл“. Безспорно изненадата на днешните парламентарни избори е партията на Слави Трифонов. Минимална е разликата между БСП и „Има такъв народ“. Коя ще е втора политическа сила?

Нови попълнения: Партиите на Слави Трифонов и Мая Манолова

ГЕРБ – 25%

Има такъв народ – 17,1%

БСП – 16,7%

ДПС – 10,2%

„Демократична България – Обединение“ – 10,5%

„Изправи се! Мутри вън!“ – 5%

ВМРО – 4,7%

С „Не подкрепям никого“ са гласували 2,1% от упражнилите правото си на глас. По данни на „Галъп“ избирателната активност е 43,9 на сто.

Статистика: „Галъп“

Според първоначалните данни на агенция „Тренд” партията на Бойко Борисов събира най-голям процент от вота на българите – 25,1%. Следва БСП с 16,5%. На трета позиция се нарежда формацията на Слави Трифонов с 16,2%. Четвърти са ДПС с 10,0 на сто. Петото място според exit poll-а е за „Демократична България”, която събира 9,4% от гласовете. Шеста и седма политическа сила са „Изправи се! Мутри вън!” и ВМРО. Те печелят съответно 4,8% и 4,5% от бюлетините.

Квадратчето „Не подкрепям никого“ са отбелязали 2,2% от гласувалите. По данни на „Тренд“ 45,0% от имащите право на глас у нас са отишли до урните.

Според първите екзитполове „Маркет ЛИНКС“ партията на Бойко Борисов запазва голяма дистанция пред „БСП за България“ – дават 24,5% срещу 16,9% на социалистите. Данните на „Алфа Рисърч“ са за 25,7% срещу 17,6%.

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов към момента е на трето място, но разликата със социалистите е съвсем малка – между 1,5% и 2,5% в зависимост от агенцията. С около 10% сигурни участници в 45-ия парламент са ДПС и „Демократична България“.

Около и над 4 на сто агенциите дават на „Изправи се! Мутри вън!“ и на ВМРО. За момента „под чертата“ са „Възраждане“ и коалицията на „Воля“ и НФСБ.