Microsoft ще продава шлемове с добавена реалност на армията

38

Американският технологичен гигант Microsoft ще продава шлемове  с разширена реалност на американската армия в рамките на сделка на стойност до 21,9 млрд. долара за 15 години

Слушалките са базирани на неговия продукт HoloLens, който позволява на потребителите да виждат холограми, поставени върху тяхната действителна среда.

Договорът е за повече от 120 000 слушалки, които ще бъдат произведени в САЩ.

След обявяването на новината в сряса, акциите на Microsoft поскъпнаха с 3%, предаде BBC.

Разширената реалност се различава от виртуалната реалност по това, че добавя графики към съществуващото зрително поле на потребителя, вместо да го заменя с изцяло нова среда.

В резултат на това потребителите ще могат да видят „heads-up displays“ или холографи, които могат да добавят повече информация към това, което вече виждат.

HoloLens се предлага на пазара за $ 3500 на слушалки, като Microsoft ги продава предимно на фирми, които често го сдвояват с персонализирани софтуерни приложения.

Архитектурни фирми, болници, университети, производители на автомобили и американската космическа агенция Nasa са сред потребителите на технологията.
През последните две години Microsoft работи с американската армия по фазата на прототипиране на така наречената Интегрирана система за визуално увеличаване (IVAS), която е военна версия на Hololens.

Компанията заяви, че армията е преминала във фазата на производство на проекта.

В публикация в блог Microsoft заяви, че слушалките „ще поддържат войниците по-безопасни и ще ги направят по-ефективни“.

„Програмата осигурява повишена осведоменост за ситуацията, позволявайки обмен на информация и вземане на решения в различни сценарии“, се казва още  в публикацията.

След като Microsoft обяви договора IVAS за 480 млн. Долара през 2018 г., най-малко 94 служители подадоха петиция към компанията да отмени сделката и да спре да разработва „всякакви и всички оръжейни технологии“.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова