Covid-19 погуби още една наша учителка

949

Covid-19 отне живота на известната учителка и журналистка Юлияна Янкова, известна и с псевдонима Люли-Юли.

Новината за това съобщиха нейни близки и приятели във Фейсбук.

Юлияна Янкова е дългогодишен банков и финансов репортер, отразявал събитията на прехода от 1995 г. до 2009 г. за различни български медии.

Когато излиза от професията  журналист  открива, че един друг свят е възможен – свят на споделянето, човешката солидарност, и естествен живот в хармония с природата, от която човекът е част сам по себе си.

Въпросите, свързани с това какво не е наред в България, защо след толкова години преход пак сме в началото, я отвеждат до образованието. Отговорите на тези въпроси, както и решение на голяма част от съществуващите в обществото проблеми днес,  вижда във Валдорфската педагогика.

Срещата с нея през 2012 г. преобръща живота ѝ. Тя беше пред пред финала на 3-годишен обучителен  курс за подготовка на валдорфски преподаватели към Педагогически колеж Хеликон, гр. Цайст,  Холандия, организиран  от  Сдружение „Валдорфска педагогика за деца, родители и учители“, гр. Варна през 2012.

От 2013 г. организира месечни „Валдорфски вечери за родители“, на които представя основните принципи на тази педагогика и дава възможност на родителите да преживеят  и усетят сами това, което се случва с децата, които се обучават по този метод.

От 2014 г. със свои колеги от обучението  формират екип, който организира валдорфски празници за деца, които се случват всеки месец.

Убедена е, че пътят към просперитета на една държава минава през образованието. Образованието, чиято истинска същност  е да ви помогне да откриете своята уникалност, да ви научи как да я развивате и да ви покаже как да я раздавате.

Екипът на „Нова Вест“ изказва съболезнования на близките на Юлиана Янкова.