Русия изисква всички смарт устройства в страната да идват с руски софтуер

84

В Русия влезе в сила нов закон, който изисква всички смарт устройства и компютри, купувани в страната, да имат инсталиран руски софтуер

Понастоящем Русия изисква всички интелигентни устройства, включително смартфони, компютри и интелигентни телевизори, в страната да бъдат предварително инсталирани с руски софтуер. Някои местни жители наричат новоприетото изискване  ​​„закон срещу Apple“.

Основната цел е да се позволи на руските софтуерни компании да се конкурират с чуждестранните.

Новият закон влезе в сила от днес и ще се прилага за всички устройства в страната.
Едно от потенциалните предизвикателства пред въвеждането му беше реакцията на американския технологичен гигант Apple, който се противопоставяше,  да се съгласи да предлага начин потребителите да инсталират руски софтуер на iPhone.

Но  Apple се съгласи да позволи на хората да инсталират руски софтуер, когато телефоните се настройват, предаде Ройтерс.

Компанията заяви, че ще предлага приложения от руски разработчици на потребителите, когато започнат да активират и настройват новите си телефони, но заяви, че всички приложения се проверяват, за да се уверят, че отговарят на собствените политики на Apple за поверителност и сигурност.

Това означава, че потребителите ще могат да избират руски приложения пред чужди, когато настройват своите устройства.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова