Групата, събирала дългове чрез заплахи, манипулирала хора, уязвими, заради коронакризата (ВИДЕО)

198

Специализираната прокуратура неутралзира група, събирала пари от задлъжнели към кредитно дружество, чрез насилие и заплахи за убийство.

Групата се състояла от 10 лица, от които 1 е бил ръководител. Касае се за правомерно отпуснати парични средства от фирми за бързи кредити и престъплението започва в момента, в който силово се търси обратното изземане на тези парични средства. Това обясниха днес от прокуратурата на брифинг.

„Ние се намираме в т.нар. „коронакриза“, в която най-уязвими са малоимотните хора. Такива хора са имали нужда от пари и са се обърнали към фирма за бързи кредити. На Специализирана прокуратура бяха докладвани няколко случая, които касаят силови действия с по-усилен интензитет“, обясни ръководителят на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова.

Проведени са разпити на свидетели. Задържани са над 20 лица, иззети са множество доказателства. 10 от лицата са привлечени към наказателна отговорност. Те са осъждани за престъпления против личността и половата неприкосновеност. Лидерът на групата има най-много присъди.

Делото се разследва едва от три дни.