Pfizer: Ваксината е 100 % ефективна при деца на възраст 12-15 години

47

Pfizer обяви в сряда, че нейната ваксина срещу COVID-19 е безопасна и ефективна при деца на възраст от 12 до 15 години

Повечето ваксини срещу коронавирус, които се въвеждат в световен мащаб, са за възрастни, тъй като те са изложени на по-висок риск от коронавирус. Ваксината на Pfizer е разрешена за лица над 16 години. Но ваксинирането на деца от всички възрасти би било от решаващо значение за спирането на пандемията, съобщават от ABC News.

В проучването са участвали 2260 доброволци от САЩ на възраст от 12 до 15 години. Предварителните данни показват, че препаратът предизвиква силен имунен отговор у по-малките един месец след поставянето на втората доза. При групата на ваксинираните няма нито един доброволец, заразен с коронавирус.

Това води до извода, че ваксината Pfizer/ BioNTech е на сто процента ефективна.Тези данни позволяват на двете фирми да изискват спешно одобрение за употреба във възрастовата група 12-15-годишни в САЩ с надеждата юношите да се имунизират преди следващата учебна година.

От компанията съобщават, че при децата са се наблюдавали слаби странични ефекти, подобни на тези при възрастните. Основните нежелани реакции са болка, треска, студени тръпки и умора, особено след втората доза. Проучването ще продължи да проследява участниците в продължение на две години за повече информация относно дългосрочната защита и безопасност.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова