185 бебета костенурки, натъпкани в куфар бяха намерени на летището в Еквадор (ВИДЕО)

81

Митническите служители в Еквадор откриха 185 бебета костенурки, опаковани в куфар, изпращан от островите Галапагос до континента, съобщават от BBC

Влечугите са били увити в пластмaсови торби. Местните служители съобщават, че 10 от малките костенурки са починали.

Животните са били открити по време на рутинна проверка на главното летище на остров Балтра. Смята се, че костенурките, заловени на летището в Балтра, са на по-малко от три месеца.

Служители на транспортната фирма, които са се регистрирали в куфара, са били задържани за разпит, се казва в изявлениетона летището.

Една от най-големите заплахи за галапагоските костенурки е незаконната търговия за колекционери на животни и пазари на екзотични домашни любимци.

Длъжностни лица, които се борят срещу трафика на диви животни, казват, че бракониерите могат да получат суми над 5000 долара (3600 британски лири) на животно.

Министърът на околната среда на Еквадор Марсело Мата определи инцидента като престъпление срещу дивата фауна и природното наследство на страната.

Много растения и животни, открити на Галапагос, са уникални за островите, които се намират в Тихия океан на около 1000 км (600 мили) от бреговете на Еквадор.

Сред най-известните са гигантските костенурки от Галапагос, за които се смята, че са пристигнали на вулканичните острови между три и четири милиона години.

Присъдата за контрабанда на животни от Галапагос е от една до три години затвор.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова