Ето как се отразява стресът върху здравето на нашата кожа?

48

Учени твърдят, че стресът по време на пандемията може значително да се отрази  върху здравето на нашата кожа, съобщават от Independent

„Многобройните локдауни, комбинирани със стреса от работата от вкъщи и домашното обучение се отразяват върху психичното здраве на повечето хора“, обяснява консултантката по дерматология Паула Оливър.

Според нея допълният стрес може да доведе до кожни проблеми свързани с псореазис и екземи.

„Често казвам на пациентите си, че стресът причинява кожни заболявания, а кожните заболявания причиняват стрес , казва консултант дерматолог д-р Алия Ахмед.

Тя споделя още, че хората с кожни заболявания  по-често страдат от лошо психологическо здраве. Те са по-склонни да се чувстват неудобно от начина, по който изглеждат, което от своя страна може още повече да повлия върху кожата им.

Защо стресът влияе на кожата ни?

Стресът причинява отделянето кортизол или т.н. „хормон на стреса“, който стимулира възпалението както в тялото, така и в кожата ни. Ефектите на кортизола могат да влияят по различен начин върху нея. Възможно е кожата ни да стане значително по-суха и сърбяща. Друг възможен ефект е образуването на бръчки, пигментация и преждевременно стареене.

Акнето обикновено се лекува много по-бавно, когато човек е под стрес, което означава, че пъпките остават по-дълго и изглеждат по-видими в този момент.

Управление на стреса

Експертите съветват да се опитаме да намалим причината за стреса, а не симптомите.

„Често много простите промени могат да доведат до големи промени в живота на пациентите. Така че е важно да се вземе предвид количеството сън, което хората получават, дневния им прием на течности, избора на храна и времето, прекарано в упражнения. “ обяснява Д-р Ахмед.

Добре е да се придържаме към здравословна, балансирана диета, богата на зеленчуци и храни с високо съдържание на фибри.

Пиенето на поне два литра вода на ден също може да помогне за хидратиране на кожата, предотвратявайки  признаци на стареене.

Упражненията са друг фактор за начина на живот, който тя трябва да вземе предвид, тъй като „освобождава ендорфини, които ви карат да се чувствате щастливи, и ви дава възможност да изчистите ума си от ежедневните грижи.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова