ООН: Развиващите се страни са заплашени от дългова криза

60

Заради пандемията от коронавирус икономиките на редица развиващи се държави са застрашени. Причината за това са нарастналите им дългове

Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в интервю за „Файненшъл таймс“, цитирано от БГНЕС.

„Реакцията срещу COVID-19 и финансовите аспекти на кризата бе фрагментарна. Геополитическите разногласия също не помагат за решаването на проблема. Реакцията беше прекалено ограничена и много закъсняла“, каза още той.

Големите развиващи се държави със средно ниво на доходи, като Бразилия и ЮАР, взеха големи заеми от вътрешни и чуждестранни кредитори с лихви, които са значително по-високи от тези, при които взимат заемите си богатите страни.

В тази ситуация опасността е по-малко забележима, отколкото по време на предишната дългова криза на пазара на развиващите се страни. Например, Бразилия рязко съкрати средните срокове за погасяване на държавните облигации в местна валута от 5,5 години преди кризата до 2 години през 2020 г.

Съществува илюзия за устойчивост, но тя рискува да поднесе драматични изненади, особено, ако възстановяването се окаже по-продължително, отколкото се очакваше заради по-бавния достъп до ваксините“, предупреди Гутериш.

В случай, че дълговите проблеми не бъдат разрешени, „съществува риск за възстановяването на икономиката на развиващите се държави с катастрофални последици за живота на хората, увеличаване на глада и бедността, сериозни проблеми за здравната и образователната системи“, подчерта генералният секретар на ООН.

По публикацията работи: Ралица Димитрова