НАСА: Астероидът Апофис няма да удари Земята в следващите поне 100 години

118

Американската космическа агенция НАСА отхвърли вероятността Земята да бъде ударена от опасен астероид  през следващите поне 100 години, съобщават от The Telegraph

Космическата агенция бе определила астероида Апофис като основен риск за Земята след откриването му през 2004 г.

Преди време учените бяха предсказали, че астероидът може да удари Земята през 2029 и 2036 г., но по-късно изключиха възможността.

Но повече от 15 години астрономите се страхуваха, че все още съществува възможност Апофис да удари планетата през 2068 година.

Нов анализ на астероида разкри, че няма опасност той да удари планетата ни през следващите десетилетия, показва нов анализ на НАСА.

„Удар през 2068 г. вече не е сред потенциалните заплахи, изчисленията ни не сочат риск от сблъсък в близките поне 100 години“, каза Дейвид Фарнокия от Центъра за изследване на близки до Земята обекти в НАСА.

„Когато започнах да работя с астероиди след колежа, Апофис беше дете на опасните астероиди“, каза г-н Фарнокия. „Има известно чувство на удовлетворение, когато го премахнем от рисковия списък.“

Центърът за координация на близките земни обекти на Европейската космическа агенция също премахна астероида от своя списък с рискове.

Смята се, че Апофис, кръстен на древния египетски бог на хаоса и мрака, е широк повече от 1100 фута.

Космическите ентусиасти в източното полукълбо ще имат шанса сами да зърнат опасния астероид на 13 април 2029 г., когато се очаква астероидът да премине в рамките на 20 000 мили от земната повърхност.

Това разстояние е десет пъти по-близо от Луната до Земята, което я прави видима с просто око.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова