ООН: Развиващите се страни са заплашени от дългова криза

blank
СНимка: Pixabay

Заради пандемията от коронавирус икономиките на редица развиващи се държави са застрашени. Причината за това са нарастналите им дългове

Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в интервю за „Файненшъл таймс“, цитирано от БГНЕС.

„Реакцията срещу COVID-19 и финансовите аспекти на кризата бе фрагментарна. Геополитическите разногласия също не помагат за решаването на проблема. Реакцията беше прекалено ограничена и много закъсняла“, каза още той.

Големите развиващи се държави със средно ниво на доходи, като Бразилия и ЮАР, взеха големи заеми от вътрешни и чуждестранни кредитори с лихви, които са значително по-високи от тези, при които взимат заемите си богатите страни.

В тази ситуация опасността е по-малко забележима, отколкото по време на предишната дългова криза на пазара на развиващите се страни. Например, Бразилия рязко съкрати средните срокове за погасяване на държавните облигации в местна валута от 5,5 години преди кризата до 2 години през 2020 г.

Съществува илюзия за устойчивост, но тя рискува да поднесе драматични изненади, особено, ако възстановяването се окаже по-продължително, отколкото се очакваше заради по-бавния достъп до ваксините“, предупреди Гутериш.

В случай, че дълговите проблеми не бъдат разрешени, „съществува риск за възстановяването на икономиката на развиващите се държави с катастрофални последици за живота на хората, увеличаване на глада и бедността, сериозни проблеми за здравната и образователната системи“, подчерта генералният секретар на ООН.

По публикацията работи: Ралица Димитрова

- Реклама -