Здравният министър от Сливен: Днес ще издам нова заповед

866

Проф. Костадин Ангелов е на посещение в сливенската болница, за да се запознае лично със ситуацията в областта

„Днес ще издам моя заповед всички дихателни апарати, които имаме в страната, да бъдат разположени до болничните легла и да бъдат включени в системата“, заяви на брифинг здравният министър професор Костадин Ангелов, след като инспектира болницата в Сливен.

По думите му леглата ще бъдат увеличени тогава, когато се изпита необходимост от това.

„Сутрин и вечер следим данните на национално ниво. Много е рано да говорим за удължаване, прекратяване, намаляване на мерките“, посочи още той.

Той коментира каква е ситуацията с разпространението на Covid-19 в област Сливен.

„Заетите легла са 130. 6 реанимационни легла са заети. Единственият проблем – всъщност по-скоро нужда,  е осигуряването на „Ремдесивир”, който ще бъде доставен в понеделник”, каза Ангелов.

„Хубавото в случая е, че в болницата няма много млади хора. Има една бременна жена, която е с положителен тест, но е в стабилно състояние и ще бъде изписана. До момента са изписани четири родилки. Децата са отрицателни”, посочи министърът.

По отношение на ваксинационния процес в страната се очакват медикаменти и през следващата седмица.

„Нека кажем истината – до момента бяхме приключили ваксинацията от 1 и 2 фаза. Сега ги стартираме отново. Лекари, медицински сестри и учители, които преди не желаеха, сега искат да се имунизират и затова пренасочваме ваксини към тях. Важно е, че успяхме да убедим хората, че трябва да се ваксинират. Процентът на желаещите да се ваксинират в момента е около 63 на сто. Това означава, че ако продължим в същия дух до края на лятото можем да постигнем така нареченият колективен имунитет”, посочи Ангелов.

„Нямаме ваксини, които стоят на склад. Тези ваксини, които идват – се разпределят приоритетно по фазите за работещите на първа линия. В момента има – пак повтарям – бум на желаещи, именно от тези фази, да се ваксинират”, каза още министърът.