Истории зад датата 25 март: Неизвестни събития и куриозни факти (ВИДЕО)

101

Кои интересни събития са свързани с днешната дата 25 март?

Любовта на Джон Ленън и Йоко Оно, освен че внася смут в ливърпулската банда „Бийтълс“, води и до неочаквани действия от страна на влюбената двойка, припомня bTV. Март месец 1969 г. двамата бунтари скрепяват официално любовта си в Гибралтар, пропускат медения месец, но решават да използват своята популярност в името на добра кауза.

Интересното е, че го правят, излежавайки се в леглото на хотелската си стая. В периода между 23 и 29 март 1969 г. Ленън и Оно, облечени в бяло, приемат посетители и свикват пресконференции, без да напускат леглото си в президентския апартамент на петзвезден хотел в холандската столица.

Заобиколена от цветя и мирни надписи, съпружеската двойка промотира проста стратегия за постигане на световна хармония – отхвърляне на насилието и военните действия във всичките му форми.

Успехът на „мирния полегнал протест“ е безспорен – инициативата за пацифизъм е водеща новина за всички големи медии и корица на вестниците.

Дългосрочните ефекти също са явни – Ленън поема по пътеката на социално-хуманитарните каузи, а в музикално отношение това личи най-много в песента „Imagine“.

Сър Елтън Джон днес става на 74 години. Финансово обезпечен след близо половин милиард продадени албума и над 200 млн. сингъла, той издава повече от 30 студийни албума, за които печели почти всички музикални отличия.

Шокиращ, ярък и екстраваганден творец, Елтън Джон е познат в почти всяка страна с неподръжаемия си глас, искрящите си цветни дрехи и неизменните очила. Това е един от най-успешните музиканти на нашето време.

Една от последните му активности е поредната благотворителност – срещу 20 долара желаещите могат да посетят партито, което организира в навечерието на „Оскарите“. Приходите ще отидат в полза на млади хора от цял свят, които живеят с вируса на HIV.