Обединеното кралство се сблъсква с намалени доставки на ваксини

87

Правителството на Великобритания е изправено пред проблем с доставката на ваксини срещу Covid 19 

Доставката на милиони дози от ваксината AstraZeneca, произведена от Института  „Серум“ в Индия, е било задържано за четири седмици, съобщават от BBC.

Здравната система на страната NHS предупреди за намаляване на предлагането на ваксини в  Англия през април в писмо до местните здравни организации.

Независимо от това, Министерството на здравеопазването на Великобритания  продължава да твърди, че ще осигури първа доза от ваксините за всички възрастни до края на месец юли.

Здравният секретар Мат Ханкок заяви, че Великобритания е „изпреварила графика“ да предложи първа доза на всички хора на възраст над 50 години до 15 април на брифинг в Даунинг Стрийт в сряда.

Повече от 25 милиона души в страната са получили първа доза ваксина срещу Covid, докато около 1,7 милиона са имали и вторa доза от нея.

Институтът „Серум“ е най-големият производител на ваксини в света. Той е произвел един милиард дози от ваксината AstraZeneca тази година за страни с ниски и средни доходи.

По-рано този месец се институтът се съгласи да достави 10 милиона дози за Обединеното кралство, но само половината от тях ще пристигнат този месец, а останалите ще се забавят с няколко седмици.

Тези доставки винаги са били част от договора и Обединеното кралство не отнема ваксини от доставките за страни с по-ниски доходи.

Всички останали дози от AstraZeneca в Обединеното кралство се произвеждат в страната и компанията твърди, че няма проблеми с доставките.

Pfizer, която произвежда ваксината си в Белгия, казва, че доставките й до NHS също са в ход.

Въпреки че в сряда председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ако доставките на ваксини в Европа не се подобрят, ЕС „ще отрази дали износът за страни, които имат по-високи нива на ваксинация от нас, все още е пропорционален“.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова