Майсторът на цигулката – Васко Василев става професор в Полша

108

Цигуларят Васко Василев ще стане преподавател на мастър клас в полския град Шчечин. Той е избран от местната академия за един от професорите на образователното събитие. 

Освен него умения с инструмента ще предават още Кшищоф Венгжин, Емануел Салвадор и др. Ентусиастите да „откраднат занаят“ от доказалите се вече музиканти ще могат да се запишат за участие в мастър класа до 15 март, като във формуляра имат опцията да изберат дали да бъдат активни или пасивни курсанти.

Именно класът с цигулка ще посрещне най-много студенти, издават организаторите. Общо 14 места са свободни за лекциите на Василев и компания, докато за други инструменти като виола и чело ще бъдат приети едва по 8 начинаещи музиканти. „Участието се определя по реда на заявленията“, уточняват още от класическата академия, предаде „Монитор“.

Всички ученици пък ще бъдат посрещнати между 26 април и 3 май в Шчечин. Организаторите си запазват правото да променят графика със занятията предвид проблематичната обстановка, свързана с COVID-19.

Към момента обаче планът включва провеждането на индивидуални уроци с курсантите, работа с камерни групи. Участниците ще имат възможност да работят и върху собствени програми заедно с утвърдените си преподаватели. Василев и останалите професори ще подготвят студентите още за оркестрови прослушвания, записване и публикуване на собствени записи, ефективно използване на социалните платформи и начини за финансиране на художествени проекти.

Класическата академия в Шчечин е предназначена за възпитаници на художествени училища и соло музиканти, свирещи на струнни инструменти.

Междувременно Василев няма да наруши традицията си да се върне и тази година в родината. Майсторът на тънката струна ще свири за почитателите си в зала 1 на НДК на 20 октомври. Концертът ще се състои година след като цигуларят отбеляза 50-годишния си юбилей в столичен клуб.

По публикацията работи: Мариела Анастасова