Здравният министър откри нов уникален и единствен за страната скенер в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

126

Днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна 

С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Вест“
Снимка: Мердин Берберов, „Нова Вест“

„Винаги, когато съм идвал тук съм се чувствал спокойно, защото „Света Марина“ е една от малкото болници в страната, където пациентите получават т.нар. комплексна грижа. Тук практиката и науката дават най-доброто от себе си“, каза министър Ангелов.

Проф. Ангелов: До месец и половина ще имаме контрол над епидемията (ВИДЕО)

Той благодари на всички лекари, работещи в УМБАЛ „Света Марина“.

„За миналата година са минали близо 3300 пациенти с коронавирус. Това е болницата в Североизточна България, където са лекувани най-много пациенти в тази част на страната с Covid-19“, каза още той.

„Лабораторията, която изградихте още в самото начало за диагностика, за PCR-изследването, на практика обслужваше всички лечебни заведения на територията на Североизточна България. Това беше много трудно, бяхме изправени пред едно за нас неясно заболяване, което предизвика неясни последици, но в крайна сметка успяхме да се справим. Държава положи усилия, въпреки световната криза, въпреки намаления брой пациенти, въпреки затворените клиники, болница „Св. Марина“ затвори 11 клиники, които не работиха по време на пандемията“, коментира проф. Ангелов.