Без тържества за 3 март на Шипка

894

Отменят се предвидените тържества по случай 3 март на връх Шипка

Община Габрово отменя създадената организация по провеждане на църковно – военен ритуал на връх Шипка, във връзка с постъпило, от главния държавен здравен инспектор, писмо по повод повишаване броя на новорегистрираните случаи на Covid-19 в страната и предстоящото отбелязване на Националния празник на Република България.

Според доц. д-р Ангел Кунчев струпването на голямо множество хора от различни населени места крие риск от разпространяване на Covid-19 и в тази връзка провеждането на организирани тържества е нецелесъобразно. Община Габрово обявява, че отменя планирания църковно – военен ритуал на 3 март на връх Шипка, както и организирания автобусен транспорт. Временната организацията на движението от страна на пътна полиция се запазва.

В памет на загиналите за свободата на България, на 3 март в Габрово, от 09:30 часа ще бъде отслужена панихида в храм „Успение на Пресвета Богородица“, а в 10:00 часа ще бъде издигнат националният флаг на пл.“Възраждане“.

Тържествата се отменят за втора поредна година. Припомняме, че въпреки това миналата година президентът Румен Радев отиде на паметника. Преди ден от прессекретариата му съобщиха, че тази година възнамерява да направи същото.