Столична библиотека открива дигитална лаборатория за тийнейджъри

118

 Геймърски компютри, 3D принтер и графични таблети, са само малка част от  модерното оборудване на дигиталната лаборатория в софиийската библиотека.

Лабораторията ще предлага на младите хора иновативни програми за усвояване на разнообразни цифрови умения в областта на интерактивните изкуства, като дигитализиране и креативно представяне на книжовното наследство, графичен дизайн, 2D и 3D моделиране и анимация, създаване на VR/AR реалност, Game design и др.

Модерното високо технологично оборудване  ще включва мощни геймърски компютри и лаптопи, 3D принтер, проектор, екран, графични таблети, скенер за книги, Leap Motion, 3D очила са осигурени с финансовата подкрепа на посолството на САЩ. Проектът е реализиран със съдействието на Столичната община и Асоциацията за развитие на София.

Със стартирането на новата ТийнЛАБ на територията на библиотеката ще се създаде своеобразен дигитален хъб за деца и младежи с 4 локации – Американски център, Детски център, Дигитален център и Тийнлаборатория. Стартирането на ТийнЛАБ ще започне с обучителен курс по 2D анимация на известната българска аниматорка Надежда Славова. Участници в курса са ученици от НПГПТО „М.В. Ломоносов“ София.

Официалното откриване ще се състои на 24 февруари от 15.30 ч. пред Столичната библиотека на площад „Славейков“ 4, в присъствието на Херо Мустафа, посланик на САЩ, и кмета Йорданка Фандъкова, предаде БТА.