Идва ли краят на пластмасите за еднократна употреба в ЕС

82

Пластмасовите отпадъци са едни от най-честите замърсители на европейските плажовете. С цел да се защити околната среда, от месец юли, ЕС планира да забрани пластмасата за еднократна употреба.

Забраната трябва да означава спестяване на ресурси, разтоварване на околната среда и най-вече защита на моретата. Около 80% от отпадъците във водата се състоят от пластмаса, голяма част от която е за еднократна употреба. Тъй като рибите и другите морски животни често се считат за храни отпадъците и ги ядат, микропластмасите достигат и до човешката храна.

От юли в ЕС вече не могат да се  произвеждат пластмасови продукти като:чинии за еднократна употреба, пластмасови прибори за хранене, пластмасови клечки за чистене на уши и сламките за пиене,съобщиха от БГНЕС. Това се отнася и за чаши от стиропор и пластмасови изделия като полиетилен, полистирол и полиетилен терефталат, които се разлагат на малки частици, но не са биоразградими.

Новият закон не забранява всички пластмасови материали. Пластмасовите торбички , както и опаковки за хранителни продукти, могат да продължат да се продават. Пластмасовите кутии за домакинството, както и други твърди пластмасови изделия, остават разрешени.

Пластмасата за еднократна употреба е само началото. ЕС планира да спести още повече от пластмаса през следващите години, до 2029 г. 90% от всички пластмасови бутилки ще бъдат събирани отделно и рециклирани.