Лидерът на СДС: Обсъждан е вариант за правителство на малцинството

241

Румен Христов коментира възможните коалиции за предстоящите парламентарни избори

„Не е важно кога ще се регистрираш за изборите, а какъв резултат ще регистрираш. Единствената дясна формация ще бъде първа политическа сила. Визирам ГЕРБ и СДС. Ако погледнем към „Демократична България“, то тя е доминирана от две формации, които нямат нищо общо с дясното. Става въпрос за ляво-либералната партия „Да, България“ и другата лява – „Зелените“. ДСБ се позагуби в тази коалиция, но тя е член на ЕНП и е произлязла от автентичната десница“. Това заяви лидерът на СДС Румен Христов пред ТВ Европа.

„Регистрацията на коалициите е малко по-сложна, отколкото на самостоятелна партия. За това са необходими решения на Националния съвет на партиите. Важното е да бъдем първи при приключването на изборите и аз съм убеден, че ще е така. Когато станем готови, ще съобщим имената в листите си. Конфликти и спорове в това отношение не е имало. Всеки гледаше да изтъкне качествата на своите кандидати, но най-важното е те да успеят да убедят нашите избиратели в идеите ни. Вероятно по традиция сблъсъкът между Бойко Борисов и Корнелия Нинова ще е в София и в Пловдив“, каза още Христов.

„БСП категорично е невъзможен партньор за СДС още от 1989 г. и преди това, при дисидентските години. По времето на БСП държавата ни винаги е затъвала и е попадала в кризи. Затова направихме обединението с ГЕРБ, за да съберем на едно място десния вот. На последните избори десницата се раздели на три и 300 000 гласа бяха разделени сред останалите партии, включително влязоха и в БСП“, категоричен е лидерът на СДС.

„ДПС също не е коментирана като евентуален наш партньор. Много са възможностите, включително и правителство на малцинството. ГЕРБ има периферия, която е близка до центъра. ПП СДС е настоявала да се гони икономически растеж от 5-6%, за да догоним страните от Централна, а защо не и от Западна Европа. Ако патриотичните формации влязат в следващия парламент, можем да намерим допирни точки. Между ДБ и ГЕРБ са доста обострени нещата, но в същото време не е изключено да влезем в диалог, тъй като ДСБ е част от нашето европейско семейство ЕНП“, заяви Христов.

По публикацията работи Снежина Раева