Радев с призив за реакция срещу дискриминацията на българи в Северна Македония

54
blank
Кадър: Facebook

Позицията на президента Румен Радев е мотивирана от получено писмо от етнически българи, изпратено до президентската институция на наши сънародници от югозападната ни съседка, че са дискриминирани. Радев призовава за своевременна реакция от отговорните институции у нас и в Република Северна Македония

„Над сто хиляди граждани на Република Северна Македония (РСМ, бел. ред.) имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление и документално удостоверяване на техния български етнически произход. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство. Очаквам тези обективни факти да намерят израз и в противодействието на официалните власти в РСМ срещу тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите в РСМ“, написа президентът в социалните мрежи.

„Подкрепям отправените призиви в писмото на наши сънародници от РСМ, в което те изразяват загриженост от тяхното продължаващо дискриминиране в Република Северна Македония. Българските институции трябва да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за заявяващите открито българската си идентичност. Институциите в югозападната ни съседка следва да гарантират правото на сънародниците ни да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право. Призовавам за своевременна реакция от отговорните институции в България и Република Северна Македония. Българите в РСМ трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната. Този основен принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г.“, пише още в призива.

- Реклама -