Остават в ареста задържаните за трафика на над 400 кг. хероин във Варна (ВИДЕО)

487

Уважено е искането на Окръжна прокуратура – Варна за задържане под стража на двамата мъже, обвинени за контрабанда на над 400 кг. хероин

Състав на Варненския окръжен съд уважи искането на Окръжна прокуратура – Варна и наложи най-тежката мярка за процесуална принуда – „задържане под стража“, на двамата мъже, обвинени за контрабандата на над 400 кг. хероин. Мурат Каймакчъ (35 г.) и Светослав Филев (45 г.) бяха привлечени към наказателна отговорност за пренасяне в съучастие през границата на страната високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително – престъпление по чл. 242, ал. 2 във връзка  чл. 20 ал. 2 от НК. Законът предвижда за това деяние наказание лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Окръжната прокуратура във Варна припомня, че на 7 февруари 2021 година, при проверка на контейнери, пристигнали на пристанище Варна – Запад от Дубай със страна на произход на пратката Ислямска република Иран, бяха установени 71 ролки покривни платна с подложка (битумни ролки) с изрязани в тях тайници с 487 пакета, съдържащи високорисково наркотично вещество – хероин с общо тегло от 401,468 кг. Предстои назначената експертиза да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика, като в зависимост от това да бъде определена и стойността му. По цени за нуждите на наказателното производство, стойността на хероина може да варира от 26 до 36 милиона лева, като пазарните са двойно и даже тройно по-големи. От събраните доказателства по случая е видно, че в извършването на деянието са участвали собственика на дружеството вносител на стоката (35 г.) и служител от митнически пункт (45 г.). До момента двамата мъже бяха задържани за срок до 72 часа.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.