НАСА предлага нова идея: Ето как могат да се търсят извънземни

73

Търсенето на извънземни цивилизации си остава екзотична задача. Макар повечето учени да са скептични, те не изключват възможността и предлагат различни идеи как да се търсят други светове.

Проучване на космическия център „Годард“ на НАСА предлага нова идея за търсене на извънземни – да се следят индикатори за индустриално замърсяване. Учените предлагат, когато се намери екзопланета с потенциални условия на живот, да се направи анализ на нивото на азотен диоксид, пише Vesti.bg.

По-голямата част от азотния диоксид на Земята е следствие от човешката дейност и е сред основните индикатори за замърсяване. Учените предлагат да се прави анализ на планетите за наличие на подобно съединение и ако то е в по-големи количества, да се прави по-обстойна проверка за наличие на извънземна цивилизация.

Друга идея е да следи за наличието на различни съединения, които не са следствие на нормална биологична дейност. Недостатък на двата подхода е, че може да има цивилизация, която не използва познати за човечеството технологии и може да не генерира замърсяване, което да бъде засечено от наличните технологии.

Учените са наясно с това, но смятат, че е по-добре да има повече методи и индикатори, които да се използват. Те ще помогнат и за създаването на по-добри компютърни модели и ще улеснят новото поколение телескопи в търсенето и засичането на признаците.

По публикацията работи: Мариела Анастасова