Вълчев: Образованието е единственото нещо, което можем да поставим на везната (ВИДЕО)

80

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира ситуацията в училищата и рискови ли са учениците за разпространението на Covid-19 

„Децата 1-4 клас учат присъствено от 4 януари. 4 седмици през януари имахме малко покачване на заболяемостта. Образователната система е среда на многочасово взаимодействие. Изследванията показват, че колкото са по-малки децата и учениците, толкова по-малко пренасят вируса. Проблемът не е детето, а класната стая и многочасовото взаимодействие. Ако бяха най-големите приносители, трябваше да имаме по 10 000 заразени дневно. Поехме риск с по-големите ученици. Образованието е единственото нещо, което можем да поставим на везната“, коментира образователният министър Красимир Вълчев ситуацията в училищата.

„Нашето желание е да има максимум присъствено обучение, но доколкото е разумно и доколкото позволява ситуацията и не застрашаваме здравето на голям брой деца, учители и родители“, категоричен е Вълчев.

„Поставили сме си за цел колкото се може по-дълго да продължи присъственото обучение. Идват матури и кандидатстудентски изпити. Най-лошото за една държава е ниското образование на нейните граждани“, посочи и здравният министър.