След 18 години затвор: Мъж получи 3,5 милиона долара обезщетение, оказа се невинен

17948

Полски гражданин, излежал присъда от 18 години затвори, получи 13 милиона злоти (около 3,5 милиона долара) като компенсация, че е невинен.

Преди осемнадесет години в малък полски град почина 15-годишно момиче – изнасилено и зарязано на студа. 23-годишният Томаш Коменда е признат за виновен за това престъпление и осъден на 25 години затвор, пише DarikNews.

Наскоро, обаче, по делото се появиха нови доказателства, по-специално резултатите от експертизи, които доказаха невинността на осъдения. В резултат Томаш Коменда беше признат за невинен в убийство и изнасилване и беше освободен след 18 години затвор.

След освобождаването си, Коменда реши да поиска обезщетение от държавата и чрез съда изиска 18 милиона злоти (около 4,8 милиона долара) – един милион за всяка година, прекарана в затвора.

Според портала RMF FM, в понеделник Полският окръжен съд реши, че Коменда ще получи 12 811 533 злоти като компенсация и възстановяване. Съдебното заседание се проведе при закрити врати.

Междувременно правоохранителните органи успяха да открият истинските извършители на смъртта на момичето. И двамата вече са осъдени на по 25 години затвор.

По публикацията работи: Мариела Анастасова