Още 12 държави дадоха съгласие за провеждане на парламентарни избори

Министерството на външните работи на Кралство Норвегия даде съгласие за  произвеждане на избори за Народно събрание на нейна територия и разкриване на избирателна секция в посолството на Република България в Осло.

Организирането на изборния процес ще се извърши в контакт с Норвежкия институт за обществено здраве и при стриктно спазване на действащите към момента на гласуването противоепидемични мерки.

В нотата се уточнява, че при евентуално планиране на провеждане на избори извън територията на мисията, е необходимо допълнително разрешение, като становище ще бъде получено след посочване на местоположението на  избирателните секции.

Министерството на външните работи на Република Полша ни уведоми, че дава съгласие за провеждане на избори за Народно събрание на 4 април 2021 г. на територията на българското посолство във Варшава, при спазването на всички действащи към този момент епидемиологични мерки.

В нотата се уточнява, че при евентуално планиране на провеждане на избори извън територията на мисията е необходимо допълнително разрешение, като становище ще бъде получено след посочване на местоположението на  избирателните секции.

По време на изборите се препоръчва спазване на мерките и ограниченията с оглед на актуалната епидемиологична обстановка. Съществено е спазването на  физическа дистанция, закриване на устата и носа и спазване на хигиена на ръцете. Препоръчва се ползването на еднократни ръкавици за извършване на дейности в общите помещения, както и системното дезинфекциране на плоскостите и предметите, ползвани от много хора.

Държавният департамент на САЩ потвърди, че на територията на страната могат да бъдат произведени избори за Народно събрание на Република България на 4 април 2021 г., при спазване на обществения ред.

Държавният департамент уточнява, че оценява високо готовността на българската страна да се съобрази при произвеждането на изборите с изискванията на Центъра за контрол и превенция на заболяванията

Министерството на външните и европейски въпроси на Република Хърватия ни уведоми с нота, че информацията за провеждането на парламентарните избори на Република България на територията на страната на 4 април 2021 г. е предоставена на компетентните органи за безпрепятствено провеждане на вота.

Конкретните указания на хърватския Национален щаб за гражданска защита за противоепидемиологичните мерки в деня на гласуването ще бъдат изпратени на мисията ни своевременно.

Съгласно действащите в момента ограничения, допустимият брой граждани в закрито помещение за публични прояви може да е до 25 души, като задължително се спазва дистанция от 2 метра, изискват се лични предпазни средства (маски), измерване на температурата при влизане и дезинфекция. Броят на присъстващите в едно помещение може да бъде ограничен, ако за един човек няма пространството най-малко  от 7 кв. м.

Всички обществени прояви трябва да приключат най-късно в 22 часа местно време.

Министерството на външните работи и емигрантите на Ливан ни информира, че няма възражения за провеждане на насрочените за 4 април 2021 г. парламентарни избори на територията на страната в сградата на българското посолство в Бейрут.

Местните власти уточняват, че провеждането на изборите трябва да става при спазване на всички противоепидемични изисквания, като в случай на въвеждане на допълнителни ограничителни мерки, свързани с разпространението на Ковид-19, по време на изборния ден, ще информират своевременно мисията ни.

Министерството на външните работи на Алжир ни уведоми с нота, че дава съгласието си за провеждане на избори за народни представители на 4 април 2021г. и за разкриването на избирателна секция в административната сграда на българското посолство в страната.

Алжирските власти обръщат внимание, че при провеждане на гласуването трябва да бъдат съблюдавани стриктно здравният протокол и ограничителните мерки срещу COVID-19, които са въведени в страната.

Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства ни информира, че няма възражения срещу разкриването на избирателни секции в сградите на дипломатическите представителства на България в ОАЕ по време на изборите за народни представители на 4 април 2021 г.  

Изборите трябва да бъдат организирани като се спазват всички епидемиологични мерки, въведени във връзка с пандемията от коронавирус, както и да отговарят на законовите изисквания на приемащата страна.

Министерството на външните работи на Казахстан потвърди пред българското посолство в Нур-Султан възможността за организиране на избори за народни представители на 4 април 2021 г. 

С оглед недопускане разпространението на Covid-19, казахстанската страна призовава в избирателните секции да се спазва режимът за носене на защитни маски, да се избягват струпванията на хора и да се съблюдава наличието на дистанция между тях, както и да се ограничи количеството на избирателите, които влизат едновременно в помещенията.

Министерството на външните работи на Кралство Швеция потвърди възможността за организиране на изборите за Народно събрание на 4 април 2021 г. Законодателството на страната не съдържа ограничения за провеждане на избори и разкриване на избирателни секции на шведска територия от дипломатически и консулски представителства на други държави.

Министерството на външните работи на Швеция ни информира, че потвърждението е съгласувано с шведската полиция, която носи отговорността за прилагането на действащите противоепидемични мерки. Българското посолство в Стокхолм препотвърди своя ангажимент да организира и проведе изборите на територията на Кралство Швеция в пълно съответствие с приложимите ограничения във връзка с разпространението на COVID-19.

Българските граждани, пребиваващи в Куба, могат да гласуват в изборите за Народно събрание на 4 април 2021 г. в българското посолство в Хавана.

Министерството на външните работи на Куба със своя вербална нота даде съгласието си за откриване на избирателна секция в дипломатическото ни представителство при спазване на установените санитарни протоколи и противоепидемични мерки, наложени от кубинските власти вследствие на разпространението на Ковид-19.

Министерството на външните работи на Израел ни информира за съгласието на израелската страна парламентарните избори на 4 април 2021 г. да бъдат проведени в посолството ни в Тел Авив.

Мисията ни потвърди пред местните власти своя ангажимент да организира изборите в пълно съответствие с действащия в изборния ден санитарен режим във връзка с пандемията от коронавирус.

Бразилското правителство даде съгласие за провеждане на парламентарни избори на 4 април 2021 г. и разкриване на избирателни секции на територията на Бразилия.

Местните власти уверяват, че не налагат никакви ограничения за провеждането на избори в дипломатическите мисии или консулските представителства на тяхна територия. Гласуване за депутати в Народното събрание на Република България може да бъде проведено в посолството ни в Бразилия, както и в бившата българска търговска служба към посолството в Сао Пауло и на други места, при събиране на необходимите 60 заявления за разкриване на избирателна секция.

Бразилското правителство припомня за необходимостта от спазване на мерките за здравна защита и социална дистанция в борба с разпространението на коронавируса, препоръчани от Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация по време на гласуването.