Президентът: Снетото от правителството доверие беше акт на политическа отговорност (ВИДЕО)

„Президентството продължи да работи за модернизацията на България и да отстоява интересите на българите зад граница. Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети. Още в началото на миналата година снех доверието на правителството. Това беше акт на политическата отговорност срещу острата криза на управлението“, подчерта Румен Радев на днешната отчетна пресконференция.

Той подчерта, че изригналите половин година по-късно протести, са потвърдили правотата на мотивите за снемане на доверието.

„Президентската институция не се скри зад институционален комфорт, а отново бе на висотата на очакванията на българското общество и подкрепи справедливите искания на протестиращите с присъствие, както и настояване за оставки“, категоричен е държавният глава.

Той засегна и кризата с Ковид-19.

„Президентската институция бе онази, която заемаше рационални позиции и запази гласа на разума. И то в ситуация на изкуствено насаждане на паника. Още в началото на кризата настоях за баланс между здравни и икономически, и социални мерки. Отправих призив да бъде разгърната масова кампания, но с ясна методика за безплатно тестване на населението по определени таргетирани групи“, коментира още Радев.