Президентът: Властите не успяха да проведат активна политика, така че да представят българската позиция пред европейските си партньори (ВИДЕО)

Българските власти не успяха да проведат активна политика, така че да представят позицията си пред ЕС по отношение на Северна Македония. Това каза държавният глава Румен Радев по време на пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност.

„Нашите диаспори са наше национално богатство, което сме длъжни да развиваме и да укрепваме връзките си. Беше разширена мрежата на българските общности с нови земи. С привличането на други институции къщата на Христо Ботев в Задунаевка вече разказва за живота и делото на поета. Г-жа Йотова продължава да полага големи усилия за бъдещето на Тараклийския университет. Голяма енергия се вля по повод 1 ноември“, заяви Радев.

По думите му възникналият спор между България и Северна Македония само е потвърдил тезите на Илияна Йотова, че само даването на гражданство не е достатъчно условие.

„Не успяхме да разширим и нашето икономическо сътрудничество. Гражданите с българско гражданство все още живеят в страх. Българските власти не успяха да проведат активна политика, така че да представят българската позиция пред своите европейски партньори. Въпреки това вицепрезидентът продължава да работи активно за нови политики. Не само срещи и преговори, а всеобхватен подход. Концепцията за българския културен институт – въпреки широкото одобрение, очаква признанието на изпълнителната власт и експедитивни действия по него“, добави той.

След 21 години нямаме национален орган за българите в чужбина. Всяко предложение в тази област все още среща мълчаливия отказ и на правителството, и на законодателя. Нашите сънародници все по-трудно упражняват и своето конституционно право на глас“, каза още Румен Радев.