Още 14 000 дози от ваксините пристигнаха в страната

43

Пристигна петата пратка от ваксини срещу COVID-19 в България

Тя е от препарата на Pfizer/BioNTech и съдържа 14 хиляди дози. Те бяха доставени в София, а от там се разпределят към  всички точки на страната.

Последните доставки от ваксината на Pfizer пристигнаха в по-малко количество от заявеното. Причина – реорганизация на дейността на компанията, която доведе до масово забавяне на пратките в цяла Европа.

„Тези дози компенсират количеството, което не пристигна миналата седмица. Очакват и през следващия месец да има компенсация от около 2300 дози. Имаме информация, че през февруари ще получим 83 хиляди дози, а през март 104 хиляди. За март бройката не е окончателна и може да бъде по-голяма“, заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

„Нови 3600 дози от ваксината на „Модерна“ ще пристигнат към края на седмицата“, добави Кирилов.

„Очакваме решението на Евроагенцията по лекарствата за ваксината на AstraZeneca. Надяваме се тя да е третата разрешена за употреба. Може да има и четвърта разрешена. Всичко зависи от това кога компаниите ще започнат да доставят. Нашите надежди са че след март/април ще имаме значително повече количества“, каза още Кирилов.

2 милиона души в България със сигурност могат да бъдат имунизирани до края на годината, категоричен бе директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

„На този етап няма данни ваксините да не действат на новите щамове. Постоянно се правят изследвания, към момента няма такива пояснения. Нищо не е категорично, но важното е, че всички експерти в ЕС работят много в тази посока“, обясни експертът.

„Следващата одобрена ваксина ще е тази на Джонсън и Джонсън“, разкри Богдан Кирилов.