Нещо се случва на Марс. Учените са изненадани

306

Марс отново изненада човечеството. Учени, работещи с изображения от мисията Mars Reconnaissance Orbiter, са забелязали любопитна картина близо до южния полюс на планетата.

Този кратер, подобен на усмивка, те нарекоха „Лицето на щастието“. Изследователите започнаха да го проследяват през 2011 г., използвайки изображения, направени с HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) камера, предаде DarikNews.

След изследване на последните изображения на кратера, направени през 2020 г. в същия сезон като първите снимки, учените установиха, че детайлите на кратера са променили цвета си. Те отдават това на промяна в количеството лед, покриващо червеникавата повърхност. Вижда се обаче, че самите черти на „лицето“ са се разширили през последните 9 години.

„Пъстрата детайлност на полярната шапка се дължи на сублимацията на въглероден диоксид в тези овални структури. Можете да видите как девет години от тази термична ерозия са увеличили „устата“ на лицето. „Носът“ през 2011 г. се състоеше от две кръгли депресии, през 2020 г. тези депресии нарастваха и се сливат“, се казва в изявление на Университета в Аризона.

Проследяването на такива промени в ландшафта на Марс ще помогне на учените да разберат по-добре законите, регулиращи сезонното премахване и пренасяне на лед в полярните региони на планетата, както и да проучат климатичните тенденции на планетата.