Маратонки менте докарвали по 20 бона на ден на двама братя (СНИМКИ)

1748

Окръжна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за пране на пари и търговия със стоки – маратонки, без съгласието на притежателя на търговската марка

На 21 януари 2021 г., при съвместна акция на отдел „Икономическа полиция“  при ОД на МВР – Пловдив, под наблюдението на Окръжна прокуратура – Пловдив, са били извършени претърсвания, изземвания и огледи в над 10 обекта на територията на гр. Пловдив. При тези действия в специално пригоден склад към магазин, са били открити маратонки, контрабандно внесени от Република Турция. Те са с отличителните белези на световноизвестни търговски марки, без съгласието на притежателя, на обща стойност над 600 000 лева. Спортните обувките са били предназначени за търговия през четири интернет сайта, чието управление е било извършвано  от двама братя, на 33 г. и на 29 г.,  от гр. Пловдив. Стоката е била укрита в склад – тайник, който се намира зад подвижна стена.

При проведените множество процесуално-следствени действия е установено, че през периода от 2018 г. до 2020 г.,  лицата са извършвали търговия с този вид стока през интернет, а получените средства от престъплението по чл. 172б от НК са били трансформирани в недвижимо и движимо имущество, което осъществява и извършено престъпления по чл. 253 от Наказателния кодекс  – пране на пари – за над 700 000 лева.

Снимка: Прокуратура

10 лица са задържани по Закона за МВР като съпричастни към горепосочените деяния. Активните действия по разследването продължават. Единият от извършителите е обявен за общодържавно издирване.

Подробности по случая бяха съобщени днес, 22 януари 2021г., на съвместен брифинг на ОП-Пловдив и ОДМВР-Пловдив, в който участваха Румен Попов – окръжен прокурор на града и старши комисар Йордан Рогачев, директор на областната дирекция. По-късно днес Окръжна прокуратура – Пловдив  предстои да повдигане обвинение по горепосочените текстове от НК.

„Дневният оборот в определени дни е достигал до 20 000 лева“, уточни шефът на ОД МВР Пловдив.

На 25 януари 2021 г., наблюдаващият прокурор ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на лицата, за които са събрани достатъчно доказателства.

Снимка: Прокуратура