Джо Байдън със заповед, която зарадва десетки хиляди българи в САЩ

7981

Още с влизането си в Овалния кабинет новият президент подписа изпълнителни заповеди, меморандуми и прокламации, отменяйки политики на Доналд Тръмп

Още в първите часове като президент Джо Байдън предложи законопроект, който засяга десетки хиляди българи в САЩ. Проектът е свързан с емиграцията и дава възможност в рамките на 8 години всички, които към 1 януари 2021 г. са били нелегално на американска територия, да получат зелена карта, съобщава Bg-voice.

Това засяга 11 милиона души, които нямат статут на постоянно пребиваващи. Сред тях са много българи, които няма да треперят, че могат да бъдат депортирани.

Още с влизането си в Овалния кабинет новият президент подписа 17 изпълнителни заповеди, меморандуми и прокламации, свързани с отмяна на политики на предшественика си Тръмп, пише в. „Ню Йорк таймс“. Едната заповед засяга защитата на младите имигранти, дошли в САЩ като деца – т.нар. мечтатели. С нея Конгресът е призован да приеме законодателство, което да реши статута на нелегално пребиваващите в страната от години.

Байдън подписа първите 15 указа, отменяйки политики на Тръмп

Байдън вдигна и забраната на Тръмп за пътувания до САЩ на граждани от държави с преобладаващо мюсюлманско население. Спряно беше строителството на стената с Мексико и е отменено националното извънредно положение, което позволяваше на Тръмп да пренасочва милиарди долари за изграждането ѝ.

Според ВВС предстои Байдън да подпише още 10 документа, свързани с разрешаването на кризата с пандемията. Чрез тях ваксинирането трябва да бъде ускорено, тестването на населението – увеличено, ще се активизира производството на средства за защита като маски.

Целта е 100 млн. души да бъдат имунизирани до края на април и след 100 дни децата да могат да тръгнат спокойно на училище.

На щатско и местно ниво ще бъдат отпуснати повече средства за борба с пандемията. Носенето на маски и спазването на дистанция става задължително за всички държавни институции.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова