Учени от Оксфорд адаптират ваксината си към новите версии на COVID-19

51

От университета разкриват, че екипът прочучва въздействието на новите варианти върху имунитета, създаван от ваксината

Учени от Оксфорд се готвят за бързо производство на нови версии на ваксината, разработена от тях, за борба срещу новите, по-заразни варианти на новия коронавирус, открити във Великобритания, Република Южна Африка и Бразилия, информира БТА.

Екипът, разработил ваксината на Оксфорд и компанията „AstraZeneca“ провежда изследвания за реконфигуриране на технологията, пише изданието, което е получило потвърждение от университета в Оксфорд.

Специалистите проучват колко време ще отнеме промяна в платформата на ваксината ChAdOx.

Говорител на университета каза, че екипът внимателно проучва въздействието на новите варианти върху имунитета, създаван от ваксината и правят оценка на нужните процеси за бързо разработване на нови варианти на ваксината, ако се наложи.

Лабораторни тестове показаха, че ваксината срещу COVID-19 на „Pfizer“ и „BioNTech“ най-вероятно ще действа срещу британския вариант на коронавируса, който се разпространява по света.

От „BioNTech“ казаха, че възнамеряват в следващите дни да публикуват детайлен анализ за ефекта от ваксината срещу южноафриканския вариант на новия коронавирус.

„AstraZeneca“, „Moderna“ и „CureVac“ също тестват своите ваксини срещу новите, бързо разпространяващи се вариации на вируса.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова