Падението на един фитнес треньор

3407

Прави ли Сами Хоссни черен ПР и умишлено ли е всичко?

Личности, наричащи себе си инфлуенсъри (влияещи на обществото), започват все повече да се поддават на пандемичната обстановка и да търсят всевъзможни начини да увеличават аудиторията, работата и приходите си. Много от тях до скоро успяваха да изкарват повече пари от средната месечна заплата в България. Щом някой се самоопределя като инфлуенсър, то той го прави с користни цели. И ДА това е бизнес и като всеки бизнес става дума за пари.

Много млади хора харесват идеята да заработват пари само с влиянието си. То обаче не е постоянно и гарантирано. Желанието за успеваемост на всяка цена води до морални и качествени деформации в социалните мрежи. Най-пресният пример е едно ново видео, изглеждащо на пръв поглед изключително адекватно, но някои подробности правят остро впечатление. Подробности наподобяващи платения черен ПР. Става въпрос за Сами Хоссни – и неговото видео, където критикува чай!?! (Видеото се намира на Инстаграм профила му).

След внимателен анализ на видеото и информацията в него възникват следните въпроси:

  1. Защо атакува друг инфлуенсър, а не марката и продукта. Свързано ли е това с личен мотив?
  2. Защо точно към този конкретен Чай за отслабване, при условие че има стотици такива?
  3. Има ли работа в момента това момче и какво точно работи?

Отговорите на тези въпроси будят множество основания за съмнения в заявеното намерение на автора.

Да започнем по-отдалеч. Кой е Сами Хоссни и каква е информацията за него в интернет:

Бивш участник в риалити формат, известен с кратка забежка с друга участничка, но след това успешно завърнал се при приятелката си. Трупа моментна слава и набира последователи в социалните мрежи. Започва дейност като личен фитнес треньор. Накратко казано, успява за малко да се докосне до славата.

Фитнес треньорите към момента на пандемичната обстановка нямат работа или, ако имат някаква, тя е силно ограничена. При преглед на последните видеа от профила на Сами се вижда, че той прави упражнения сам в къщи. Социалните мрежи не са телевизия с гарантирана аудитория и клиповете му са малко популярни. За човек, докоснал се до славата, може би е трудно да се раздели с нея.

Тук идва и моментът за видеото и отговорите на поставените въпроси. Всеки инфлуенсър се стреми към популярност и изграждане на имидж. Във видеото се вижда, че той не само коментира продукт, а забележете – споменава и показва друг инфлуенсър, който е с много по-висок рейтинг от неговия. Професионалният термин за такова действие е използване на ракетоносител за известност. Преди някой да оспори дали това действие е умишлено или не, то вече носи гарантиран ефект.

Не е обект на коментар другият инфлуенсър – Джулиана Гани, както и ефектът от подхода, който е използвал. Има и нещо друго. Както в самото начало споменахме, желанието за успеваемост води до морални и качествени деформации. Защо точно този инфлуенсър е избрал да атакува? Дали няма личен мотив още отпреди срещу Джулиана Гани?

По-назад в историята на социалните мрежи се вижда, че Сами и Джулиана имат общи приятели, които също са инфлуенсъри – Алекс и Дани Петканови, както и други, които подкрепят продукта – Златка Райкова, Мартин Камбуров, Орлин Павлов, Лили Ангелова, Маги Желязкова, може би и други.

Ако коментарът му беше изобщо за чайовете за отслабване, Сами нямаше да избира марка и инфлуенсър, а би трябвало да говори общо или поне да обхване няколко различни марки и видове.

Сами сам твърди във видеото „Казването на половината истина е равносилно на най-голямата лъжа“.  Но дали той казва цялата истина? В самата страница на компанията е представено следното описание:

„Detox tea представлява селекция от внимателно подбрани билки, отгледани в подножието на балкана, чието действие оказва благоприятен ефект върху цялостното здраве. Редовният му прием може да допринесе за контролиране на апетита и следователно да подпомогне процеса на отслабване.“

Много важно е да се отбележи, че това описание не присъства във видео, а само част от него.

Това вбесява стотици фенове, които в коментари обясняват, че Джулиана не е твърдяла, че само с пиенето на чай и дюнери се отслабва. Други коментират: „Дори учениците са наясно, че билките дават енергия на тялото, допринасяйки за намаления апетит, който по-лесно се достига калорийният дефицит“.

 

Отделно от това, мъжът на Джулиана има книга за хранителен режим, която е в пряка конкуренция с инициираната от Сами програма – „Искаш ли да имаш плочки само за 40 дни“. Самата концепция на Сами, изцяло противоречи на критичното му видео. Сами може да се досетите какво ще ви каже всеки запознат поне малко с фитнес – „Искаш ли да имаш плочки само за 40 дни“ – ДА, може би ако си много малко килограми. И тук всичко рухва – „Казването на половината истина е равносилно на най-голямата лъжа“, както той сам казва.

Призова, че рекламата на Джулиана е нередна, а рекламира своя собствен режим с полуистини. Всички тези факти силно разклащат доверието в представеното видео. Заигравката започва да прилича много на добре познатите ни политически търкания в медиите.

Дали Сами е успешен инфлуенсър зависи от това колко пари е направил. А дали Сами ще остане успешен инфлуенсър зависи от морала и качествено ли е представена информацията.  В крайна сметка истината винаги излиза наяве и хората решават.