Посланикът на САЩ у нас: България ще продължи да бъде важен съюзник на страната ни

32

Херо Мустафа сподели, че е изпълнена с гордост по повод встъпването в длъжност на 46-ия американски президент

Посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа изрази увереност, че с новата американска администрация трансатлантическите отношения с Европейския съюз ще станат още по-силни.

В интервю за БНР след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън посланикът заяви, мирното предаване на властта и възстановяването на ценностите на управлението чрез избори, свободата на словото и събиранията, са в сърцевината на американската демокрация.

„Встъпването в длъжност на нов президент е красиво, символично събитие, което ме изпълва с огромна гордост и благоговение за всичко това, което Америка олицетворява“, отбеляза в предаването „Хоризонт до обед“ посланикът на САЩ у нас.

„Ние провеждаме церемонии по встъпване в длъжност на всеки четири години от 1789 г. насам. Тези обвързани с демокрацията институции и традиции са важни и вчерашната церемония ме развълнува истински, както при всяко встъпване в длъжност. Това е подновяване на ангажимента на Америка към идеалите на демокрацията“, смята Н. Пр. Херо Мустафа.

„Вчера станахме свидетели на мирно предаване на властта. Бившият президент Тръмп пожела на новата администрация на Байдън късмет и успех и каза, че бъдещето на нашата страна никога не е било по-добро. Нашата демокрация е била поставяна на изпитания и в миналото, но винаги е излизала по-силна“, заяви още посланикът.

Като пример Херо Мустафа посочи възможността на досегашния президент Тръмп да внесе пред съда твърдения за измами по време на изборите през ноември дори пред Върховният съд.

„И по всички 60 дела съдиите проведоха справедливи съдебни процеси, произнесоха се със съдебни актове съгласно американското право, и в много от случаите тези съдебни актове дори бяха постановени от съдии назначени от същия президент – ето това е силна демокрация“.

В отговор на въпрос какво е основното предизвикателство за президента Джо Байдън, който встъпва в длъжност за пръв път в условията на продължаваща процедура по импийчмънт на предшественика му Доналд Тръмп, Херо Мустафа коментира:

„Предизвикателството е същото като това, пред което са били изправени всички неотдавнашни президенти – да насърчават единството, както и пътя напред на нашата страна. Работила съм с Джо Байдън преди и знам, че той е обединител. В речта му също бяха посочени важните теми – любов, надежда, оптимизъм – точно това олицетворява Америка. С единство можем да постигнем велики неща – вчера Джо Байдън каза, че това е бил ден на демокрацията и аз вярвам в това“.

По отношение на новата външната политика на САЩ и въпросите за връщане към трансатлантическото сътрудничество в пълнота, посланикът на САЩ заяви:

„Рано е да се каже какво би предприела новата администрация, те са от ден на новата си служба и очевидно приоритет ще бъде справянето с пандемията, наред с това аз съм уверена, че отношенията с Европейския съюз, които са били винаги важни, ще станат по-силни. Очаквам с нетърпение още по-близко сътрудничество с моите колеги от Европейския съюз.

Относно газовите проекти като Турски поток и Северен поток Херо Мустафа изтъкна: „Енергетиката е важен въпрос за американските администрации през последните две десетилетия и новата администрация ще продължи да се съсредоточава върху въпросите на енергетиката. Относно въпроса ви за Турски поток, Северен поток и останалите тръбопроводи, аз ще изчакам новата администрация да предложи своята посока на движение, преди да коментирам.“

По темата за Близкия изток и какво да очакваме в политическите взаимоотношения там, като се има и предвид, че Херо Мустафа е била съветник на Байдън, докато той е бил вицепрезидент, посланикът на САЩ посочи:

„Аз бях съветник по въпросите на Близкия Изток и на Южна и Централна Азия. Традицията е дипломатите да изчакат администрацията да отговори на тези въпроси директно, след като са наясно каква посока ще следват“.

Какво ще е най-важното за новата администрация във връзка с отношенията на САЩ и България – важно ли ще е спазването на върховенството на закона?

„Новата администрация е на служба по-малко от ден. Но това, което мога да кажа със сигурност, е, че България ще продължи да бъде важен съюзник за САЩ. Аз ще продължа да работя в тази посока, както съм работила и в последната година. Сега, повече от всякога, имаме нужда да подкрепим нашите партньори включително и за опазване на върховенството на закона“.

Херо Мустафа коментира още, че ще продължат да подкрепят различните етнически общности и вероизповедания, както и уязвимите от социално изключване общности в България. Като пример за това Мустафа посочи назначенията в кабинета на Джо Байдън, в който има голямо разнообразие – има много жени, които участват в него.

„От събитията в САЩ до днес разбрах, че въпреки всичко американските граждани желаят нашата жизнена демокрация да продължи да функционира и вярват в процесите, които гарантират правителство на народа и мирно предаване на властта“.

Според посланика на Съединените щати в България Херо Мустафа думата, която ще използват историците, за да опишат тази ера от американската история е „устойчивост“.

„Насилието и беззаконието нямат място в никоя демократична система. Но това, което е важно за мен след събитията от щурма на Капитолия, е бързото възстановяване на реда и изправяне пред правосъдието на нарушилите закона“.

За първи път в историята цветнокожа жена стана вицепрезидент на САЩ. Според Херо Мустафа има много удивителни жени не само в политиката и дипломацията, но и в журналистиката навсякъде по света. „Жените могат да променят всичко на световната политическа система“, категорична е Мустафа.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова