Естествени и натурални дезинфектанти, които можем да намерим дори в кухнята

90

Лимонът и сокът от него е един от натуралните неутрализатори на микрооргазнимите. Друг плюс на този е плод е, че ухае приятно

По време на пандемия, често се случва да попадаме на реклами за дезинфектанти, пише Edna.bg. Истината е, че в собствената ни кухня вече разполагаме с натурални такива, за чиято сила дори не сме и подозирали.

Дезинфекция с гореща сапунена вода – В 21 век надали има кухня, в която да няма течаща гореща вода или веро. За да послужи оптимално сапунената гореща вода е добре обаче тя да е наистина вряла. За целта можете да я кипнете на котлона или да използвате кана за загряване на вода.

Дезинфекция с оцет – Оцетът е особено подходящ за почистване на дървените дъски, които сте използвали, докато сте рязали риба или месо върху тях. Освен че ще премахне микробите, оцетът ще се справи и с неприятната миризма, която остава по тях след употребата им.

Лимонов сок – Лимонът е естествен неутрализатор на микрооргазнимите, но освен това той е и чудесен ароматизатор. Можете да разрежете на две един лимон и директно да натъркате с него повърхностите, които искате да дезинфектирате, или да изцедите в купа лимонов сок и с помощта на гъба да ги натриете.

Сода за хляб като дезинфектант – Содата за хляб има и абразивни свойства. Поставяйки я върху стара четка за зъби, можете с нея дори да почистите фугите между плочките.

Алкохол за дезинфекция – Когато става въпрос за дезинфекция с продукти от кухнята, не можете да използвате какъвто и да е алкохол, защото той трябва да е над 60 градуса, за да се справи с микробите. Идеален за дезинфекция например е традиционният абсент, който е с над 65 процента съдържание на алкохол. Голяма част от домашните ракии също са много подходящи за тази цел.

Етерични масла за дезинфекция – Повечето етерични масла не се използват само в козметиката и ароматерапията. Те имат и силно антибактериално свойство.